Δελτία Τύπου

Οι Υποψήφιοι Ευρυτανίας και οι Θέσεις της “Ελεύθερη Στερεά” για την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές μας για την Ευρυτανία

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ είναι μια Αυτοδιοικητική Παράταξη που ιδρύθηκε από πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019. Ιδρύθηκε από την εσωτερική μας αναγκαιότητα αντίστασης και ανατροπής.

Των συνεχιζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδηγούν σε ανεργία, μισθούς πείνας, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, έλλειψη δημοκρατίας στους τόπους δουλειάς, συνταξιούχους εξαθλιωμένους, σε πλήρη διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, ξεπούλημα της δημόσιας γης, περιβαλλοντικά προστατευόμενων δημόσιων εκτάσεων, ακόμη και αρχαιολογικών χώρων μέσω του Υπερταμείου.

Η Ευρυτανία σήμερα

Η Ευρυτανία σήμερα, χαρακτηρίζεται από τα εξής:

  • Παντελή έλλειψη ανάπτυξης – βιομηχανία, βιοτεχνία, οικοτεχνία, προϊόντα ΠΟΠ κλπ
  • Κακό εσωτερικό οδικό δίκτυο, καθώς και ελλειπές έως επικίνδυνο δίκτυο σύνδεσης με άλλους νομούς
  • Υποστελέχωση κρατικών δομών υγείας-παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπογεννητικότητα και την μετανάστευση. Ο κόσμος και ιδιαίτερα η νεολαία ξενιτεύεται λόγω της υποαπασχόλησης, της ανεργίας  και επειδή δεν αντέχει τη φτώχεια. Η μνημονιακή πολιτική εδώ και δέκα χρόνια, η οικονομική υποδούλωση στην επιτροπεία του ΔΝΤ και της ΕΕ έκανε την κατάσταση αφόρητη.

Οι επαγγελματίες πολιτικοί της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας διαμόρφωσαν ένα κλίμα πελατειακών σχέσεων που είχε σαν αποτέλεσμα τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο (211 ακίνητα της Ευρυτανίας), την υποθήκη του φυσικού πλούτου (νερά, βουνά, ποτάμια) για την υποτιθέμενη «πράσινη» ανάπτυξη (ΑΠΕ), που θα διώξουν και τους τελευταίους κατοίκους. Με αποτέλεσμα η Ευρυτανία, ο ομορφότερος τόπος, να γίνει λάφυρο στα χέρια των εταιρειών


Η Ευρυτανία μπορεί να μετατραπεί σε τόπο διεθνούς ορεινού τουρισμού με ενίσχυση των κινήτρων για άσκηση ήπιων και περιβαλλοντικά φιλικών δραστηριοτήτων όπως η αναψυχή, ο τουρισμός φύσης, η βιολογική γεωργία, η περιβαλλοντική και πολιτισμική εκπαίδευση, η παραγωγή και μεταποίηση τοπικών προϊόντων.

Ποιοι είμαστε

Εδώ και χρόνια βρεθήκαμε μαζί με τους πολίτες της Ευρυτανίας σε όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς και νομικούς αγώνες για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Ο κόσμος της Ευρυτανίας γνωρίζει ότι πρωτοστατήσαμε στις μάχες που έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν οι τοπικές κοινωνίες για να μετατραπεί η Ευρυτανία από τόπος ανεργίας και εγκατάλειψης σε τόπο εργασίας, αλληλεγγύης και αειφόρου-βιώσιμης ανάπτυξης.

Τι προτείνουμε που μπορεί να εφαρμοστεί

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ και οι άνθρωποί της προτείνουν μια επιλογή που είναι εφαρμόσιμη.

.Θεωρούμε ότι βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Ευρυτανίας είναι: οι υποδομές, τα δίκτυα και η ανασυγκρότηση της οικονομίας, η οποία συνιστάται στον πρωτογενή τομέα, μεταποίηση, τουρισμό-πολιτισμό.

  • Το φυσικό περιβάλλον είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του τόπου μας. Η ήπια ανάπτυξη και διαχείριση με όρους προστασίας της φύσης και του τοπίου είναι το κλειδί για τη αειφόρο-βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
  • Η ανάπτυξη οικολογικών περιοχών και η οικοανάπτυξη στην Ευρυτανία είναι βασικές επιλογές σε αυτή την πορεία και ο αντίποδας σε άλλες αντιφατικές για το τοπίο και επικίνδυνες για το περιβάλλον αναπτυξιακές επιλογές της κεντρικής πολιτικής ηγεσία και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
  • Δηλαδή δεν αποτελεί ανάπτυξη η μετατροπή της Ευρυτανίας σε πεδίο φαραωνικών αιολικών εγκαταστάσεων και μικρών υδροηλεκτρικών (παράδοση της γης και ξεπούλημα του νερού) που θα οδηγήσουν σε καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.
  • Βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης της περιοχής μας αποτελεί η βελτίωση του οδικού δικτύου και των δρόμων σύνδεσης με άλλους νομούς (Παραμεγδόβιος δρόμος και αξιοποίηση του Αχελώου και της λίμνης Κρεμαστών)
  • Η Ευρυτανία μπορεί να μετατραπεί σε τόπο διεθνούς ορεινού τουρισμού με ενίσχυση των κινήτρων για άσκηση ήπιων και περιβαλλοντικά φιλικών δραστηριοτήτων όπως η αναψυχή, ο τουρισμός φύσης, η βιολογική γεωργία, η περιβαλλοντική και πολιτισμική εκπαίδευση, η παραγωγή και μεταποίηση τοπικών προϊόντων.
  • Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε αναπτυξιακής διαδικασίας. Τα χωριά της Ευρυτανίας έχουν ερημώσει και θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για μόνιμη απασχόληση και ένα εγγυημένο κατώτερο εισόδημα για την επανάκαμψη ατόμων από τα αστικά κέντρα
  • ΄Αμεσος στόχος μας η προστασία του ορεινού χώρου και η αειφόρος ανάπτυξής του με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο, με βάση ένα επιστημονικά ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανάπτυξης ορεινών περιοχών. Η Δασοπονία θα διαδραματίσει τον κοινωνικό της ρόλο στον τομέα της απασχόλησης των κατοίκων.

  • Επίσης προτεραιότητα έχει η εξασφάλιση σταθερής και μόνιμης παροχής υπηρεσιών Υγείας των κατοίκων. Αυτό επιτυγχάνεται με απλά βήματα:
  • Στελέχωση του Νοσοκομείου Καρπενησίου με ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό του Θεραπευτηρίου Χρόνιων παθήσεων.
  • Στελέχωση των κέντρων υγείας με γενικούς γιατρούς, μαίες, νοσηλεύτριες επισκέπτριες, φυσικοθεραπευτές και παραϊατρικό προσωπικό ικανό να χειριστεί φορητό ακτινολογικό μηχάνημα και εξοπλισμό μικροβιολογικού εργαστηρίου.
  • Τα απομακρυσμένα χωριά να στελεχωθούν με αγροτικούς γιατρούς.
  •  Όλοι οι γιατροί να έχουν σύνδεση με το νοσοκομείο Καρπενησίου μέσω τηλεϊατρικής.
  • Να δοθούν κίνητρα ώστε να λειτουργήσουν φαρμακεία για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού.

  • Άμεση επιστροφή των 211 ακίνητων της Ευρυτανίας που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο και αξιοποίησή τους από την Περιφέρεια με διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο.
  • Η δραματική κατάσταση και η φθίνουσα πορεία των σχολείων, που οδηγεί σε κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων πρέπει να αντιμετωπιστεί και να σταματήσει. Κάθε σχολείο που κλείνει, ένα χωριό ερημώνει από τους κατοίκους του. Υποστηρίζουμε μόνιμους διορισμούς και στελέχωση των σχολείων. Υπάρχει ανάγκη για απογευματινό Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και ίδρυση  ειδικότητας Τουριστικών Επαγγελμάτων εναλλακτικού τουρισμού στο ΕΠΑΛ όπως και μια Γαλακτοκομική Σχολή  που θα δώσουν πνοή στην αναπτυξιακή πορεία.
  • Θα συνδέσουμε το πρόγραμμά μας με μελέτες–προτάσεις επιστημονικών ιδρυμάτων, πρωτίστως του ΤΕΙ Δασοπονίας, του Γεωπονικού Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

  • Θεωρούμε ότι στη χωρική ενότητα της Ευρυτανίας, τοπίο και πολιτισμικό αγαθό είναι ενιαία και αναπόσπαστα.

Το ιδιαίτερο ανθρωπογενές  περιβάλλον διαμορφωμένο από αιώνες με φυσικά υλικά- πεζούλες -πέτρινα γεφύρια-οικισμοί- νερόμυλοι και νεροτριβές αξίζει να συντηρηθούν διότι αυξάνει την επισκεψιμότητα, τις θέσεις εργασίας και συνδέει εμάς και τα παιδιά μας με την ιστορία και τον τόπο.

Μεγάλο κεφάλαιο για την Ευρυτανία αποτελούν τα ιστορικά, βυζαντικά και θρησκευτικά  μνημεία της, η ίδια η ιστορία της από τους Αγραίους έως την Βίνιανη την Πρώτη Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας, μια κιβωτός φύσης, πολιτισμού και ιστορίας.

Η ίδρυση ενός μουσείου που θα διαφυλάξει όλα τα τεκμηρία του γεωργοκτηνοτροφικού πολιτισμού και του ευρυτανικού νοικοκυριού, χώρο πολιτισμικής εκπαίδευσης και διερμηνείας, επίσης είναι ένα πάγιο και όχι άπιαστο όνειρο.

Για την επιτυχία αυτού του προγράμματος προαπαιτούμενο είναι η κινητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών συλλογικών φορέων.

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close