PressΔελτία Τύπου

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ».

Σε τρεις μήνες καλούμαστε και παλι να αποφασίσουμε για τους τόπους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Η περιφερειακή μας παράταξη, η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ», ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019, εξέλεξε στις εκλογές του 2019 έναν μόνο Περιφερειακό Σύμβουλο, τον Αντώνη Βούλγαρη, όμως παρά το εκλογικό μέγεθος που κατέγραψε και τον αριθμό της εκπροσώπησης της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πιστεύουμε ότι κατόρθωσε να αποδείξει πως όταν μια παράταξη βασίζει την παρέμβαση της στην σύνδεσή της με την κοινωνία, την επιστημονική τεκμηρίωση και την αγωνιστικότητα, μπορεί να προκαλέσει αποτελέσματα σε όφελος της κοινωνίας.
Την τετραετία αυτή συναντηθήκαμε με την εργαζόμενη κοινωνία, με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κινήματα, με ανθρώπους που έγιναν θύματα ιστορικών καταστροφών στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν. Συναντηθήκαμε με ανθρώπους απομακρυσμένων περιοχών που αγωνιούν για το μέλλον των ίδιων των τόπων τους, που την εποχή της επικοινωνίας νιώθουν αποκλεισμένοι και θεσμικά αδύναμοι να αποφασίσουν για τον τόπο τους, τόσο σε καθημερινότητα όσο και σε επίπεδο μελλοντικού προγραμματισμού. Συναντηθήκαμε με ανθρώπους με αναπηρίες, με γονείς που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους, παιδιών που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν μέσα σε ένα σύστημα που απεχθάνεται τους διαφορετικούς αντί να τους αγκαλιάζει και να τους φροντίζει. Συναντηθήκαμε με ανθρώπους που παρά τις οικονομικές δυσκολίες παραμένουν αξιοπρεπείς.
Μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών βλέπουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ηγεμονεύσουν ακραίες συντηρητικές πολιτικές και νεοφιλελεύθερες λογικές που είναι στην πραγματικότητα ενάντια στην ανάπτυξη της οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών. Αυτές οι πολιτικές εκφράζονται και από τη σημερινή περιφερειακή αρχή στη Στερεά Ελλάδα. Μια περιφερειακή αρχή που όταν χρειάστηκε να διεκδικήσει αυτά που ήταν απαραίτητα για να ορθοποδήσει η Στερεά Ελλάδα επέλεξε τον ρόλο του πιστού ακόλουθου της κυβέρνησης και θέλει να επανεκλεγεί για να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική της.
Πολιτική που χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, στις χρηματοδοτήσεις με κριτήριο τις προσωπικές και πελατειακές σχέσεις, στο σύστημα των απευθείας αναθέσεων που οδηγεί σε σπατάλη δημόσιου χρήματος, στην έλλειψη ενός συνολικού σχεδίου για την περιφέρεια. Δεν είναι περίεργο που αυτό συνδυάζεται με αδιαφάνεια στη διοικητική λειτουργία της περιφέρειας, με αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού και επιλεκτικούς διορισμούς προϊσταμένων.
Όλα αυτά, σε μια εποχή που αρχίζουν να κυριαρχούν ο ανορθολογισμός, η άρνηση βασικών αρχών του Διαφωτισμού, η ξενοφοβία κι ο εθνικισμός. Σε αυτό το τοπίο και στο μέτρο της πολιτικής ευθύνης που ανέλαβε η παράταξη μας το 2019 και τιμάει επί τέσσερα χρόνια, καλούμε σήμερα τους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά πολιτικά οράματα και αγωνίες, παρά τις διαφορετικές επιμέρους πολιτικές προσεγγίσεις, να βρεθούμε , να συζητήσουμε ανοικτά χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και ηγεμονισμούς ώστε να συγκροτήσουμε από κοινού πλαίσιο και πολιτική πρόταση για τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές στην Στερεά Ελλάδα.
Καλούμε σε συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αγώνα, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις καταστροφικές, αλαζονικές, αδιέξοδες πολιτικές που αναμένουμε να επιδεινωθούν, για να μπορέσουμε με τους καλύτερους όρους να υπερασπιστούμε το φυσικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Και να προβάλλουμε την δική μας πρόταση με επίκεντρο τους κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας που πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους.
Θέτουμε την πρόταση μας για ένα ελάχιστο κοινό πλαίσιο στο όποιο μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι, προτείνοντας τα έξης σημεία:

 • Υπάρχει ανάγκη αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των Αυτοδιοικητικών θεσμών και λήψη αποφάσεων στο κοντινότερο στους πολίτες επίπεδο.
 • Έμφαση στη διαφάνεια, λογοδοσία, στο δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο.
 • Δημοκρατικός αναπτυξιακός περιφερειακός προγραμματισμός για μια παραγωγική ανασυγκρότηση της Στερεάς Ελλάδας.
 • Ιδιαίτερη έμφαση στην Προστασία του Περιβάλλοντος και προώθηση νέου Περιφερειακού Χωροταξικού με πρόβλεψη απόλυτης προστασίας τουλάχιστον των προστατευόμενων περιοχών, χερσαίων και θαλάσσιων.
 • Αναπτυξιακή ανασυγκρότηση ορεινών περιοχών και περιοχών που απειλούνται με πληθυσμιακή ερήμωση, με στοχευμένες πολιτικές.
 • Αναπτυξιακός επανασχεδιασμός αγροτικής και κτηνοτροφικής παράγωγης.
 • Πολιτιστική ανάπτυξη με έμφαση στην προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας των κατοίκων της περιφέρειας χωρίς πελατειακές σχέσεις.
  -Προώθηση ενεργητικών πολιτικών προστασίας των ΑΜεΑ με συνεχή βελτίωση των υποδομών ως υποδομών προτεραιότητας.
 • Εκπόνηση Ολοκληρωμένων σχεδίων πολιτικής προστασίας όπου κάθε εμπλεκόμενος θα γνωρίζει ακριβώς το ρόλο του.
  Φυσικά, είναι απαραίτητο να γίνει κοινωνικό αίτημα, το αίτημα να σταματήσει η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ αλλά και όλων των δημόσιων φορέων, για να μην μας οδηγήσουν σε οριστική ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών, κάτι που ήδη εξελίσσεται.

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ» καλεί όλες και όλους να συζητήσουμε, να συν διαμορφώσουμε, να εξειδικεύσουμε το πολιτικό πρόγραμμα και να παρουσιάσουμε την εκλογική πρόταση εκπροσώπησης, προσδοκώντας την συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι μέρες που θα έρθουν δυσκολότερες για τον λαό.
Το σύστημα νομίζει ότι έχει την δυνατότητα να εξαγοράζει τα πάντα, άτομα, τοπικές κοινωνίες, συνειδήσεις, μέσα επικοινωνίας για να πετύχει τους στόχους του όπως το κατόρθωσε στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές.
Στο χέρι μας είναι να μην τα καταφέρουν.

Ελεύθερη Στερεά

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close