PressΔελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου 11/03/21

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Εύβοια: 8 νέα αιολικά πάρκα σε προστατευόμενες περιοχές. Χωρίς τέλος η εκτροπή από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρά τις καταδίκες».

Ο  κ. Σκρέκας απάντησε μεταξύ άλλων (τα αποσπάσματα από την ιστοσελίδα της Βουλής):

«Κύριε συνάδελφε, πράγματι δεν μπορώ να σας καταλάβω καθόλου. Εσείς θέλετε να κλείσουν ή όχι τα φουγάρα που καπνίζουν και που καίνε λιγνίτη ή άνθρακα ή πετρέλαιο για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια; Τα ρούχα που φοράτε για να κατασκευαστούν χρειάζονται ενέργεια ή δεν χρειάζονται; Από τι θα παράγεται αυτή η ενέργεια; Το βράδυ που τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια, γιατί δεν έχει ήλιο, τι θα κάνουμε;…». Είναι σημαντικό που ο αρμόδιος υπουργός- και Περιβάλλοντος θυμίζουμε-  έχει επιστημονικά εμπεριστατωμένη άποψη για τις τεχνικές, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της Εύβοιας. Αν δεν μπουν ανεμογεννήτριες δεν θα έχουμε ρούχα να φορέσουμε όπως κατάλαβαν όλοι.

Παρακάτω το πράγμα όμως σοβαρεύει κι ο υπουργός μας θύμισε την πολύπαθη Καρυστία : «Φυσικά εξετάζουμε, επαναλαμβάνω, τη φέρουσα ικανότητα και για το πρόγραμμα και το έργο, αυτό το οποίο προείπατε και για το οποίο ρωτάτε εντός των ορίων του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου. Δεν προκύπτει για υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας για τις δημοτικές ενότητες Καρύστου, Μαρμαρίου, Στύρων, Αυλώνος Διστύων, Κονιστρών, Κύμης και Ταμινέων. Επίσης, στη δημοτική ενότητα Καφηρέως προκύπτει προσαύξηση ποσοστού κάλυψης, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.»

Επειδή πουθενά δεν βρήκαμε τέτοια απόφαση σύμφωνης γνώμης δημοτικού συμβουλίου στην Κάρυστο, στείλαμε αίτημα στο Δήμο Καρύστου να μας χορηγήσει αντίγραφο της και ελπίζουμε να μας απαντήσουν σύντομα. Εκτός αν ο κ. Υπουργός έχει πέσει θύμα κακής πληροφόρησης.Όταν όμως μιλά από το βήμα της βουλής, έχει την απόλυτη ευθύνη για την ακρίβεια όσων λέει.

Σε επόμενη ερώτηση του κ. Αρσένη, σχετική με μόλυνση υδροβιότοπου στην Αργολίδα, θυμωμένος ο κ. Σκρέκας συνέχισε την επιστημονική του ανάλυση:

«Γενικά θα σας πω ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας με όρους διατηρησιμότητας και αειφορίας είναι κάτι το οποίο δεν μας βρίσκει αντίθετους. Εκτός αν θέλετε να κλείσουμε τα μαρμαράδικα, να κλείσουμε όλα τα ορυχεία τα οποία εξάγουν πολύτιμα για την ελληνική κοινωνία μέταλλα, {απορία δική μου: αν τα μέταλλα είναι πολύτιμα για την ελληνική κοινωνία, γιατί τα εξάγουμε;} τα οποία αξιοποιούνται στη συνέχεια και παρέχουν θέσεις εργασίας και έσοδα και στις τοπικές κοινωνίες και στην εθνική οικονομία. ΟΠαρθενώνας, κύριε συνάδελφε, δεν θα είχε γίνει αν οι αρχαίοι διέπονταν από τη δική σας δογματική λογική.»

Και λίγο αργότερα, σε ερώτηση για τουριστική εγκατάσταση σε περιοχή με 3 υγρότοπους στην Κέρκυρα: «Γιατί να μη γίνει αυτό; Πού είναι το κακό; Να μη γίνεται τίποτα σε αυτή τη χώρα; Θέλετε να γίνει κάτι; Πού θέλετε να γίνει, για πείτε μας; Με τη δική σας λογική δεν θα είχαν γίνει τα «ΞΕΝΙΑ», δεν θα είχε ποτέ αναπτυχθεί ο τουρισμός στην Ελλάδα και δεν θα μπορούσαν να δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες σήμερα –ή μάλλον αύριο, γιατί δυστυχώς λόγω της πανδημίας σήμερα δεν δουλεύουν-  σ’ αυτόν τον τόσο σημαντικό κλάδο για τη χώρα μας.»

Ανησυχούμε πολύ που ο συγκεκριμένος υπουργός είναι υπεύθυνος για την προστασία του περιβάλλοντος. Τον ενημερώνουμε ότι η ίδια η ΡΑΕ, την ίδια ημέρα που έδινε αυτές τις απαντήσεις στη Βουλή, έδινε επίσημα στην ιστοσελίδα της 3 υπερβάσεις φέρουσας ικανότητας στη Στερεά Ελλάδα.ΔΕ Αντίκυρας Βοιωτία 102,33%, ΔΕ Μαλεσίνας Φθιώτιδα 106,75%, ΔΕ Καφηρέως Εύβοιας 169,51 %.

Και ανησυχούμε ακόμη περισσότερο για τα βουνά της Εύβοιας και όλης της Στερεάς Ελλάδας. Καλούμε ακόμη μια φορά τους πολίτες της Εύβοιας και όλης της Στερεάς να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο την αντίθεση και την αντίσταση τους στην άλωση των βουνών  από τις ανεμογεννήτριες. Καλούμε την Περιφέρεια και τους Δήμους να κάνουν δικαστικές ενέργειες για να αποτρέψουν την καταστροφή στην Κεντρική και Νότια Εύβοια αλλά και σε όλη τη Στερεά.

11-03-2021

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ”

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close