Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1/10/20

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τις αποφάσεις της επιτροπής περιβάλλοντος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ήταν 28 Μαΐου 2020, όταν κάτω από την πίεση του κινήματος ενάντια στα αιολικά πάρκα σε πολλές περιοχές της Στερεάς με αφορμή την απειλή ανεξέλεγκτων χωροθετήσεων βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, το Περιφερειακό Συμβούλιο με ψήφισμα του έλεγε :“ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.,
Να σεβαστεί την άποψη των τοπικών κοινωνιών και τις αποφάσεις των οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

➢ Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην υποβάθμιση του Περιβάλλοντος και θα αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα, που θα στρέφεται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, στα διοικητικά όρια της περιφέρειάς μας. ‘
Μόλις 4 μήνες μετά το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση αυτή και έδωσε θετική γνώμη για μια σειρά Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις τοπικών και Δημοτικών Συμβουλίων. Η διοίκηση της Περιφέρειας είναι συνολικά υπεύθυνη για αυτή την αλλαγή στάσης που δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις.

Η Επιτροπή για να αλλάξει στάση χρειάστηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Σπανού, να αλλάξει Πρόεδρο και αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, καθώς ο κ. Βουρδάνος επειδή έμεινε πιστός στο ψήφισμα του Π.Συμβουλίου, αντικαταστάθηκε από τον κ. Κυρμανίδη.

Το ειρωνικό είναι ότι τις περισσότερες περιβαλλοντοκτόνες αυτές αποφάσεις, στήριξαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που είχαν υπερψηφίσει το ψήφισμα της 28ης Μαίου.
Τις στήριξαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων Σπανού, Γκλέτσου, Αναγνωστάκη και Μπατζελή, παρά την καθολική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και κάποιες ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, Αποκορύφωμα ότι ψήφισαν θετικά για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Μεγάλη Λούτσα Βοιωτίας, παρά την άρνηση του Δήμου και την παλαιότερη αρνητική απόφαση του ΣτΕ.
Ήταν τόσο προκλητική η απόφαση αυτή, που ανάγκασε την κα Μπατζελή να αποστασιοποιηθεί από τον εκπρόσωπο της παράταξής της, λίγες ώρες μετά.

Οι μάσκες έπεσαν.
Με την εξαίρεση της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι υπόλοιποι εκπρόσωποι παρατάξεων στη Επιτροπή Περιβάλλοντος εξυπηρετούν με τη στάση τους τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών που απειλούν με καταστροφή όλα τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας.

Καλούμε τους επικεφαλής των παρατάξεων τους να πάρουν θέση.
Είναι με το λαό και τη δημοκρατία ή με τις εταιρείες;
Θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον ή να το καταστρέψουν;

Δεν έχουμε όμως ψευδαισθήσεις. Ο μόνος δρόμος για την προστασία του περιβάλλοντος, για την προστασία της ίδιας μας της ζωής, είναι ο δρόμος που μας έδειξαν οι πολίτες της Στερεάς στην Οίτη, τη Δίρφη, τον Ελικώνα, στα περισσότερα βουνα της Στερεάς, με νικηφόρα για μια ακόμη φορά την Ευρυτανία και τη Μακρακώμη. Με παλλαϊκό ξεσηκωμό, με το συντονισμό δεκάδων φορέων και εκατοντάδων πολιτών, με το Δήμο στο πλευρό τους, ανάγκασαν την Επιτροπή να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Πικροβούνι.

Οι μεγάλες εταιρείες, που μεγάλωσαν χάρη στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, δεν είναι ανίκητες. Είναι απαραίτητη σήμερα η κοινή, μετωπική δράση όλων όσων καταλαβαίνουν και αντιμάχονται την καταστροφή του τόπου μας.
Η Ελεύθερη Στερεά είναι μαζί τους, για να πετάξουμε τις αποφάσεις τους στα σκουπίδια.
Για ελεύθερα βουνά, χωρίς αιολικά σε μια Ελεύθερη Στερεά Ελλάδα.


Παράταξη ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ
Γραφείο Τύπου

  

         

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close